TAÜ'de İnovasyon Yönetimi

“Erfahrung Spricht” projesi kapsamında 12 Nisan 2017 Çarşamba günü TAÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Teras Seminer Salonu’nda BASF İnovasyon ve Yerelleştirme Direktörü Sayın Dr. Ateş Erk “Innovationsmanagement bei BASF” başlıklı Almanca bir seminer vermiştir.

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

Dünyanın en büyük kimya şirketi BASF 152 yıl önce kuruldu. BASF’nin yıllık Ar-Ge bütçesi 2 milyar €, 10000 personel 3000 Ar-Ge projesinde çalışıyor ve yılda yaklaşık 1000 patent başvurusu yapılıyor. The Boston Consulting Group’a göre BASF en yenilikçi 20. şirkettir. Türkiye’de 5 fabrika ve 13 satış ofisi ile faaliyet göstermektedir.

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

Dr. Ateş Erk BASF’de inovasyon yönetimi için kullanılan PhaseGate sürecini tanıttı. Çalışanlar fikirlerini paylaştıktan sonra onay alırlarsa fikirlerinin ticari olarak da başarılı olabileceğini göstermeye çalışıyor. Ticari umut vadeden fikirler laboratuvarda deneniyor, ürün haline getirilirse pilot aşamasına geçiliyor. Bundan sonra ise ürünün piyasaya sürülmesi onaylanıyor. Her aşamada “gatekeeper” (kapıcı, bekçi) adı verilen kişiler fikrin bir sonraki aşamaya geçirilip geçirilmeyeceğine karar veriyor. Binlerce fikirden çok azı ticari bir ürüne dönüşebiliyor. Almanya’daki çalışanlar fikirleri patentle tescil edilirse Almanya’daki mevzuat gereği satışlardan pay alıyorlar.

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

TAÜ ile BASF arasındaki işbirliği kapsamında beş TAÜ öğrencisi BASF’de mesleki staj yapacak, Dr. Ateş Erk TAÜ’deki derslere destek verecek. Mühendislik ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin işbirliği ile düzenlenen etkinliğe öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Bu sayfa 22-6-2017 11:38 tarihinde güncellendi.