Bakan Mehmet Nuri Ersoy’dan TAÜ’ye Ziyaret

07.08.2020

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) Beykoz kampüsünü ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Halil Akkanat’tan üniversite hakkında bilgi aldı. Kampüs gezisi gerçekleştiren Bakan Ersoy, basın mensuplarına açıklamada bulundu. İstanbul Alman Lisesi mezunu olduğunu belirterek Alman ekolüyle eğitim görmüş biri olarak üniversiteyi merak ettiği için geldiğini belirten Bakan Ersoy, “Alman ekolünün üniversite bazında nasıl devam ettirildiğini görmek istedim. Alman Lisesindeki mantığın hemen hemen aynısı burada devam etmiş. O yüzden de çok mutlu oldum. Çünkü orada çok iyi bir eğitim almıştım" ifadelerini kullandı.

“TAÜ’den Mezun Öğrenciler Ayrıcalıklı Bir Eğitim Alıyor”

Türk- Alman Üniversitesi'nden mezun olan öğrencilerin hem Alman hem de Türk akademisyenlerden ayrıcalıklı bir eğitim aldıklarını söyleyen Ersoy, Türk- Alman Üniversitesine sadece bir eğitim yeri olarak bakmadığının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Biliyorsunuz ki Türk-Alman dostluğu çok eskilere dayanıyor. Osmanlı döneminden gelen çok büyük bir dostluğumuz var. Hem ticari hem kültürel anlamda hem de savaş ekonomisinde oluşmuş iş birlikteliğimiz var. Yeri gelmiş aynı cephede ortak savaşa girmişiz. Bu ilişkilerin eskiye göre daha da kuvvetli hale gelebilmesi için bu üniversite önemli bir basamak. Türk-Alman ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda da en önemli dönüm noktalarından biri. Biz burayı ne kadar kuvvetli tutarsak, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi de o kadar kuvvetli hale getirmiş oluruz. Bu açıdan bu üniversiteyi önemli görüyorum.”

“TAÜ’yü Türk-Alman İlişkileri Açısından Önemli Görüyorum”

Almanya ile Türkiye ilişkilerinin turizm anlamındaki değerlendirmesini yapan Bakan Ersoy, "5 milyon Alman ziyaretçi sayısına ulaşmıştık. Çok rahat biz bu rakamı 8, 9 milyona getirebiliriz. Bu bağlamda da üniversite bizim için önemli. Bugün konuştuk kültürel anlamda arkeoloji üzerine bir yüksek lisans programı yapabilirler mi diye. Çünkü biliyorsunuz Alman gruplar burada çok fazla kazı yapıyor. Onlara destek olarak insan kaynağı yaratma açısından buradan mezun olan Türk hocaların kazı başkanlığı yapabilmesi de bizim açımızdan önemli. Sonuç olarak hem ticaret hem kültür hem turizm açısından baktığınız zaman Türk- Alman Üniversitesinin misyonunun çok daha kuvvetli olması gerektiğini düşünüyorum. Biz de ihtiyaçlarını dinledik. Elimizden geldiği kadar destek olacağız." ifadelerini kullandı. Türk-Alman Üniversitesinin büyütülmesi ve daha fazla dalda hizmet vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu sadece ticari olarak değil, Alman firmaların Türkiye'de yatırım yapmasını kolaylaştırır hem de burada yetişmiş insan kaynağının, Türk firmaların Almanya'da yatırımlarının büyümesi açısından da önemli. Tabii bütün bu ilişkileri kuvvetlendirdiğiniz zaman otomatik turizm ilişkileriniz de artıyor” diyerek sözlerini sürdürdü.

Türkiye ve Almanya Arasında Kuvvetli Turizm İlişkisi Vurgusu

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, koronavirüs döneminden önce Almanya ile Türkiye arasında çok kuvvetli bir turizm ilişkisi olduğunu aktararak turizm sertifikasyon konusuna da değindi. Bu yıl açmama kararı alan birçok otelin yeniden faaliyete geçtiğini söyleyen Bakan Ersoy, koronavirüs süreci bittikten sonra da sertifikasyon programının sonlandırmayı düşünmediklerini, Covid-19'la ilgili kriterleri değiştirerek, yeni kriterler ekleyerek programı devam ettireceklerini belirtti.