Dijitalpark Teknokent’e Temel Atma Töreni

08.07.2021

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Türk-Alman Üniversitesi’nin ortak projesi olan Dijitalpark Teknokent’in temel atma töreni 7 Temmuz Salı günü gerçekleştirildi.

İstanbul Çekmeköy’de 45.000 m2, Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yerleşkesinde ise 5.000 m2 olmak üzere toplamda 50.000 m2’lik bir alana kurulacak olan Dijitalpark Teknokent’in ilk iki bloğunun temeli, 7 Temmuz Salı günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı bir törenle Çekmeköy’de atıldı. Tören, Bakan Varank’ın dışında, Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Başkanı ve Dijital Park Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Bayraktar, Dijitalpark Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ve Çekmeköy ilçe teşkilatından yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

YENİ BİR YAPILANMA

TAÜ Rektörü Akkanat, üniversitelerden birikimlerini kullanarak uygulamanın sorunlarına çözüm geliştirme esasına dayanan beklentiden söz ederek, “Teknoparklar, AR-GE yeteneğine sahip, ürün geliştirme kapasitesine sahip akademisyenlerin burada faaliyet göstermesini hedefliyorsa bunu mümkün kılacak mevzuat değişiklikleriyle yeni bir yapılanmaya gidilmesi, akademi dünyası ve uygulama arasındaki ayrılığı ortadan kaldırılacak müdahalelerin yapılması en isabetli yaklaşım olacaktır” ifadelerini kullandı.

Akkanat’ın ardından konuşma yapan RTEÜ Rektörü Karaman, kuruluşunun 15.yılında fiziki altyapı, akademik kadro, eğitim-öğretim kalitesi, akademik performans ve başarı açısından çok önemli mesafeler kat ettiğini belirttiği Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi hakkında bilgi aktararak, Türk-Alman Üniversitesi ile İstanbul’da ortak teknokent kurma fikrinin öneminden ve katkısından söz etti.

4 BİN AR-GE PERSONELLİ YATIRIM

Törenin son konuşması Bakan Varank tarafından gerçekleştirildi.  Varank, Ar-Ge ve girişimcilik kültürü olan bir ekosistemin ve nitelikli istihdamın oluşmasına Bakanlık olarak teknoparklar aracılığıyla aracılık ettiklerini söyleyerek, "Bugün temelini attığımız teknoparkımızın, üniversitelerimizi girişimci ve yenilikçi birer üniversite olma yolunda güçlendireceğine yürekten inanıyorum. İstanbul ve Rize'deki yerleşkeleriyle birlikte tam kapasiteye ulaştığında, 4 bin tam zamanlı Ar-Ge personelinin çalıştığı, 300 girişimciye ev sahipliği yapacak önemli bir yatırımdan bahsediyoruz, hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

KALKINMA HEDEFİNDE KRİTİK ROL

Varank, Dijitalpark Teknokent'in altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşasına şimdiye kadar yaklaşık 15 milyon TL'lik hibe verdiklerini ve önümüzdeki dönemde de desteklemeye devam edeceklerini dile getirerek, sadece ulusal ölçekte değil, aynı zamanda küresel ölçekte de yenilikçi ve rekabetçi milli ve yerli yüksek teknoloji ürünleriyle ülkemizin kalkınma hedeflerine varmasında kritik rol üstleneceğini sözlerine ekledi.