Haberler

Akademi ve Sektör Temsilcileri, Batarya Bilimi Çalıştayı 2024’te Bir Araya Geldi

17.11.2024

DAAD sponsorluğunda Üniversitemiz Enerji Bilimi ve Teknolojileri Bölümü tarafından düzenlenen 'Batarya Bilimi-Workshop on Battery Science' başlıklı çalıştay, 11-12 Kasım 2024 tarihlerinde YDYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışı, Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Genel Koordinatörümüz Prof. Dr. Ferit Küçükay ve Enerji Bilimi ve Teknolojileri Bölüm Başkanımız Dr. Meltem Karaismailoğlu Elibol’un konuşmalarıyla yapıldı. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversite, araştırma enstitüsü ve özel sektörden alanında öncü isimlerin katıldığı etkinlik, bilim dünyasını ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Batarya teknolojilerinin geleceğini şekillendirecek yenilikçi fikirlerin paylaşıldığı bu bilimsel etkinlikte, enerji depolama teknolojilerinde sürdürülebilirlik ve verimliliği artırmak için atılabilecek adımlar ele alındı.
Çalıştayın ilk gününde Türkiye ve Almanya’daki çeşitli araştırma enstitüleri ve üniversitelerden katılım sağlayan bilim insanları; Jena Friedrich-Schiller Üniversitesinden Prof. Dr. Yan Lu, İstanbul Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Neslihan Yuca Doğdu, Boğaziçi Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nurullah Ateş, Gebze Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Rezan Demir Çakan, Duisburg-Essen Üniversitesinden Prof. Dr. Hartmut Wiggers ve Cottbus-Senftenberg Brandenburg Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Jörg Acker, lityum-sülfür bataryalar, lityum-iyon bataryalar, batarya kimyası, sodyum-iyon bataryalar, bataryaların kendi kendini iyileştirme özellikleri ve batarya geri dönüşümleri konularında derinlemesine incelemeler sundular.
Çalıştayın ikinci gününde ise Almanya’nın enerji ve malzeme alanında önde gelen araştırma merkezlerinden biri olan Helmholtz Zentrum Berlinden Dr. Eneli Härk Monerjan, lityum-iyon bataryaların incelenmesi için elektrokimyasal empedans spektroskopisi tekniğinin geliştirilmesi ile ilgili bir sunum yaptı. Bunu, batarya üretim sektörünün önemli firmalarından Meta Nikel Kobalt Madencilik San. A.Ş.’nin batarya projeleri ve geri dönüşüm çalışmalarıyla ilgili anlatımları izledi. Ardından Darmstadt Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Wolfram Jägermann ile Helmholtz Zentrum Berlinden Dr. Liqiang Lu ve Dr. Wei Zhang, sırasıyla lityum-iyon bataryalarda yüzey kimyası, lityum-sülfür bataryalarda nötron görüntüleme tekniği ve lityum-sülfür bataryalarda metal organik kafes yapılarının uygulamaları üzerine konuşmalar gerçekleştirdi. Çalıştay, Helmholtz Zentrum Berlin, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK’tan katılımcıların poster sunumlarıyla sona erdi.
İki gün süren kapsamlı çalıştay, enerji depolama çözümlerinde daha çevre dostu ve verimli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik zengin bilgi akışıyla ilham verici bir atmosfer sundu. Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın açılış konuşmasında dile getirdiği gibi, Üniversitemizde gerçekleştirilen bu çalıştayın akademik ve endüstriyel bağlarımızı güçlendirerek öncül bilimsel araştırmalara ve yenilikçi projelere kapılar aralayacağına yürekten inanıyoruz.