REKTÖR Prof. Dr. Cemal Yıldız
1964 yılında Düzce’de doğan Prof. Dr. Cemal Yıldız, ilköğrenimini Düzce’de, orta öğrenimini Bolu ve Almanya’da tamamladı. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirip 1989 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Aynı üniversiteden 1992’de yüksek lisans, 1994 yılında doktora derecesini alan Prof. Dr. Yıldız, 1996 yılında yardımcı doçent, 1998 yılında doçent unvanını alıp 2004 yılında profesör oldu. Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü seviyelerinde Dil Edinimi, Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Dilbilim ve Metindilbilim dersleri verdi. 1992-1993 yıllarında Alman DAAD bursu ile Almanya’da Duisburg ve Bochum-Ruhr Üniversitelerinde doktora konusuyla ilgili; 1998, 2001, 2003, 2007 ve 2011 yıllarında kısa sürelerle Almanya’nın Ruhr, Duisburg, Koblenz, Frankfurt, Berlin ve Weingarten Pedagoji Üniversitelerinde dilbilim, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında araştırmalar yapan Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın dilbilim, metindilbilim, dil edinimi, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü, 2014-2021 yılları arasında T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri, 2021 yılı Ağustos ayından itibaren Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü olarak görev yapan Yıldız, 2022 Haziran ayında Türk-Alman Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Almanca ve İngilizce bilen Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.
|
REKTÖR YARDIMCISI Prof. Dr. Aysel Uzuntaş
Prof. Dr. Aysel Uzuntaş, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği bölümünde 1995 yılında lisans, 1998 yılında yüksek lisans eğitimini, 2004 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalı Türk Dili bilim dalında doktora eğitimini “Almanca ile mukayeseli olarak Türkçede dönüşlülük ve dönüşlü fiiller” konulu tez ile tamamladı. 2012 yılında Dilbilim alanında doçent unvanını aldı. DAAD’nin (Alman Akademik Değişim Kuruluşu) araştırma bursları ile Passau Üniversitesi Alman Dil Bilimi bölümünde, Freiburg Eğitim Yüksekokulu Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde, Mannheim Alman Dil Enstitüsünde (IDS), Bielefeld Üniversitesi Yabancı Dil olarak Almanca bölümünde araştırmacı olarak bulundu. 1996-2016 yılları arasında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi bölümü Alman Dili Eğitimi anabilim dalında Araştırma Görevlisi olarak başladığı görevine öğretim üyesi (Doçent Dr.) olarak devam etti. 2016 yılında Türk-Alman Üniversitesi Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Kültür Bilimleri anabilim dalı kadrosunda öğretim üyesi olarak göreve başladı ve 2018 yılında aynı anabilim dalına Profesör olarak atandı. 2018-2019 bahar yarı yılında Bielefeld Üniversitesi Dilbilim ve Edebiyatbilim Fakültesi Yabancı Dil olarak Almanca bölümünde Harald Weinrich kürsüsünde misafir öğretim üyesi olarak bulundu, lisans ve lisansüstü düzeyde dersler verdi. 2013-2022 yılları arasında Türk-Alman Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yürüttü. 2018-2021 yılları arasında aynı zamanda Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 2016 yılından beri Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Kültür Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı; 2019 yılından beri Sosyal Bilimler Enstitüsü Yabancı Dil olarak Almanca Öğretimi Anabilim Dalı Başkanıdır. 2022 Haziran ayında Türk-Alman Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı. Çalışma alanları: Karşılaştırmalı Dilbilim (Türkçe-Almanca), Kültürlerarası İletişim, Türkçe-Almanca İki Dillilik, Yabancı Dil Öğretimi.
|
REKTÖR YARDIMCISI Prof. Dr. Hamide Özden Özkaya Ferendeci
Prof. Dr. Hamide Özden Özkaya Ferendeci 1973 yılında Köln'de doğdu. İlköğrenimini Almanya'da tamamladı. İstanbul Alman Lisesi'nde orta ve lise öğrenimine devam etti. 1991 yılında mezun oldu. Aynı yıl Almanya Bonn Üniversitesi'nde tercümanlık (Türkçe, Almanca, Arapça) okumaya başladı. Ancak 1992 yılında Hukuk Fakültesi'ne geçti. 1996 yılında I.Devlet Sınavı'na girmeye hak kazandı. Nisan 1997'de I. Devlet Sınavı'nı Köln Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde başarıyla geçti. Şubat 2000'de Düsseldorf'ta bulunan Kuzey Ren Westfalya Eyalet Adalet Bakanlığı'nda 2. Devlet Sınavı'nı geçerek, mezun oldu. 2003'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde denklik derslerini başarıyla tamamlaması üzerine, mezuniyet belgesi aldı. Aralık 2007'de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora programından oybirliği ile mezun oldu. 2014 yılında oy birliğiyle doçent, 2019 yılında Profesör unvanını aldı. Türk-Alman Üniversitesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku A.B.D.'da Profesör ve Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Özkaya Ferendeci, 2022 Haziran ayında Türk-Alman Üniversitesinde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı.
|
REKTÖR YARDIMCISI Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz
Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz orta ve lise öğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde tamamladıktan sonra 1986 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimine başladı. Lisans eğitiminin ardından 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayan Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz, yüksek lisans derecesini bilgisayar ağları alanında yaptığı tez ile aldıktan sonra 1999 yılında doktora çalışmasını gömülü ve gerçek zamanlı sistemler alanında gerçekleştirdiği tez ile tamamladı ve doktor unvanını aldı. Doktora mezuniyetinin hemen sonrasında yardımcı doçent olarak göreve başlayan Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz, yardımcı doçentliği ve doçentliği sırasında İşletim Sistemleri, Bilgisayar Ağ Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri Güvenliği alanlarında verdiği lisans ve lisansüstü derslerinin yanı sıra çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezinin de yürütücülüğünü gerçekleştirdi. Araştırma ve eğitim faaliyetleri ile beraber anabilim dalı başkanlığı, fakülte kurulu üyeliği idari görevlerini de üstlenen Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Koordinatörlüğü kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetler ile üniversite genelinde araştırma ve geliştirme altyapılarının oluşturulması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi alanlarında da etkin destek sağladı. TÜBİTAK’ta çalışma alanlarına yönelik kurullarda da dönemsel görevler yerine getiren Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz, 2021 yılında Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Donanım Anabilim Dalında profesör kadrosuna atandı. Aynı yıl içerisinde Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak atanan Prof. Dr. A. Gökhan Yavuz, Ağustos 2022 tarihinde Türk-Alman Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı.
|
GENEL KOORDİNATÖR Prof. Dr. Ferit Küçükay Prof. Dr. Ferit Küçükay, Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından desteklenen “K-TDU” Konsorsiyumu tarafından Türk-Alman Üniversitesine 1 Ocak 2022 tarihinde “Genel Koordinatör” olarak atanmıştır. Lise eğitimini İstanbul’da ve Almanya’da tamamlayan Küçükay, yüksek makine mühendisliği eğitimini, doktora derecesini ve doçent unvanını Münih Teknik Üniversitesinde almıştır. 12 yıl Münih’teki BMW otomobil firmasının Ar-Ge bölümünde çeşitli idarecilik görevlerinde bulunmuştur. Ardından Braunschweig Teknik Üniversitesine profesör olarak atanmıştır. Taşıt Araçları Teknolojisi Enstitüsü Başkanlığı, Makine ve Elektrik Mühendisliği Fakültesi Dekanlığı ve Saksonya Eyaleti Bilimsel Otomotiv Araştırma Merkezinin (NFF) kurucu yönetim kurulu üyeliğini üstlenmiştir. Prof. Dr. Ferit Küçükay, Almanya ve çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra özellikle ABD, Çin ve Japonya’da sanayi ve teknoloji danışmanlığı görevlerinde bulunmuştur. Uluslararası kongre başkanlıkları yapan ve 80’den fazla doktora çalışması yöneten Prof. Dr. Ferit Küçükay’ın 4 kitabı, 400’den fazla makalesi ve TÜV Nord Otomotiv grubunun danışma meclisi başkanlığı dâhil olmak üzere birçok uluslararası dergi ve araştırma kurumlarında danışmanlık, üyelik ve başkanlık görevleri bulunmaktadır.
|