Haberler

Kültürlerarası Yönetim Yüksek Lisans Öğrencileri İç Anadolu’da

07.06.2022

Kültürlerarası Yönetim Disiplinlerarası Çift Diploma Yüksek Lisans Programı öğrencileri “Araştırma Semineri: Saha Çalışması” dersi kapsamında Prof. Dr. Ernst Struck rehberliğiyle Konya Ovası‘na bir araştırma gezisi gerçekleştirdi. 

22-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen gezi ile Konya ve Aksaray arasındaki bölgenin çeşitli tarihsel, ekonomik ve doğal gelişimleri ile potansiyellerinin farklı bilimsel perspektiflerden mekânsal bağlamda incelenmesi ve anlamlandırılması amaçlandı. Bunun için, bölgenin ve bölgeye ait doğal yapıların (volkan, bozkır, nehir ve göllerin) oluşumu hakkında bilgi sahibi olmanın yanı sıra, yaklaşık 10 bin yıl önce Çatalhöyük ve Aşıklı Höyük’ten beri ‘uygarlığımızın beşiği’ kabul edilen bu bölgenin uzun tarihinin de bilinmesi gerektiği düşünüldü. Bölgedeki halk ve halkın yerleşimleri (çiftçiler, göçebeler, muhacirler, yaylak ve kışlaklar) hakkında bilgi edinmenin de dikkat edilmesi gereken bir diğer husus olması gerektiği öngörüldü. 

Öğrenciler ayrıca bölgenin Antik ve Hristiyanlık Dönemlerinden başlayarak Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri, nihayetinde Cumhuriyet Dönemine kadar gerçekleşen tarihsel gelişimini inceleme fırsatı bulurken (Konya Alaeddin Tepesi, Kervansaraylar, Konya ve Aksaray yapıları ile şehirlerin gelişimi); modern dönüşümü ise yüksek verimli sulu tarım (Torku ve buğday tarlaları), ulaşımdaki yeni yapılanma (Çumra: Bağdat Demiryolu ve hızlı tren) ve önemli sanayi siteleri (Tuz Gölü Koyuncu Tuz İşletmesi, Aksaray Daimler Mercedes Kamyon Fabrikası vb.) aracılığıyla gözlemleyebildi. Bölgelere ilişkin bu disiplinlerarası bilgiler aracılığıyla öğrenildiği üzere (Konya Ovası gibi) başarılı planlama süreçlerinin, bölgesel kalkınma ve siyasetin, turizm endüstrisinin ve ayrıca şirketlerin yatırım ve yer belirleme kararları için önemli temel oluşturduğu görüldü.


Konya’nın doğusunda yer alan Selçuklu Kervansarayı 'Zazadin Hanı' önünde



Öğrenciler Mercedes Daimler Aksaray Tır Fabrikası tarafından, onların yönetim ve üretim aşamalarını öğrenmek için tam gün geçirdi. Fabrika Müdürü Uluç Batmaz, Eğitim Birimi'nden Cenker Cevizli ve İnsan Kaynakları'ndan Burcu Terzi



Konya’da Sahip Ata Camii'nde



Şereflikoçhisar’da Türkiye’nin en büyük tuz üreticisi Koyuncu Tuz İdari Müdürü Kamil Yanmaz ile birlikte



Çeltek/Aksaray – Volkanik tüf taşlarında mağaralar, güvercin kümesleri



'Uygarlığın Beşiği' Çatalhöyük



Çumra Tren İstasyonu