Haberler

Rektörümüz "Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı"nı TRT Türk'te Anlattı

21.05.2024

Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, 21 Mayıs 2024 tarihinde TRT Türk kanalında yayınlanan Günaydın Hayat programına konuk oldu. 22-23 Mayıs 2024 tarihlerinde Türkiye Maarif Vakfı  iş birliğinde ve Üniversitemiz ev sahipliğinde ilgili kurum temsilcileri, eğitim müşavirleri ve alan uzmanlarının katılımıyla düzenlenecek olan "Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı" hakkında bilgilendirmede bulundu. 
 
Yurt dışında yaşayan Türklerin eğitim ihtiyaçları ile ilgili bir genel çerçeve çizerek sözlerine başlayan Rektörümüz, Türkiye'nin kurumsal düzeyde gerçekleştirdiği çalışmalarla yurt dışında yetişen çocukların Türkçelerini ve kültürlerini kaybetmeyerek öğrenmelerinin hedeflendiğini ifade etti. Bu kapsamda Türk-Alman Üniversitesi olarak Türkiye Maarif Vakfı ile birlikte bu yıl bu konuyu bütünüyle ele alan bir çalıştay planladıklarından söz etti. Rektörümüz Yıldız, çalıştaya yurt dışında faaliyet gösteren başta Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve üniversiteler gibi kurumlardan temsilcilerin katılacağını belirtti. Rektörümüz, "Ülkemizin yurt dışında iki dillilere yönelik yapmış olduğu eğitim faaliyetlerini ele alacağız. Çalıştayımıza Avrupa ve diğer ülkelerden yaklaşık 100 akademisyen katılıyor. Çalıştayın ikinci günü ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş da katılım gösterecekler. Bildiğiniz üzere kendisi yurt dışında eğitim almış ve çalıştayımızın konu başlıklarından biri bu konuda ailenin rolü ve işlevi, kendisi de bu konuya ilgi gösterdi." dedi. 
 
İki dillilik üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalardan söz eden Rektörümüz Yıldız, iki dilliliğin küreselleşen dünyada son dönemde sıklıkla gündeme geldiğini ifade ederek aslında eskiden beri kadim kültürlerden bu zamana kadar insanların hep iki dilli olduğunu belirtti. "Anadolu da aslında iki dilliliğin ve çok kültürlülüğün merkezidir." diyen Rektörümüz, yurt dışında büyüyen çocukların ailelerine yönelik tavsiyelerde bulundu. Dilin etkileşim içerisinde öğrenildiğini vurgulayan Rektörümüz, yurt dışındaki ailelerin çocuklarının yanında Türkçe konuşması gerektiğini ifade ederek Türkçe yayın yapan TV kanallarında yer alan ve çocuklara uygun programların izletilmesinin ve çocukların Türkçe konuşulan yerlere götürülmesinin de faydalı olacağının altını çizdi. İleri seviyede kullanılan iki dilin kelimelerinin karıştırılmasının olumsuz bir durum olmadığını aksine kendini daha iyi ifade etmeye yardımcı olduğunu belirten Rektörümüz, bilinçli  bir şekilde kendiliğinden bir dilden diğer dile geçiş olduğu için bu durumun bir problem teşkil etmediğini söyledi. Ancak başlangıç seviyesinde olduğu zaman çocukların ana dilleri ya da öğrendikleri ikinci dillerinde yeterince destek göremedikleri için kendini ifade etmede zorluk çektiği için iki dilin yapılarını birbirine karıştırdığını ve her iki dili de iyi bilmemekten kaynaklanan sınırlı iki dillilik durumunun ortaya çıktığını aktardı. Konuşmasında eşit düzey hipotezinden söz eden Rektörümüz, her iki dilin de belirli bir düzeyin altında bilinmesinin hayatta ve akademik anlamda başarıyı olumsuz etkilediğini ifade etti. 
 
"Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı"nda"Ailenin Rolü ve İşlevi" başlıklı oturumun başkanlığını üstlenecek olan Prof. Dr. Yüksel Ekinci de program kapsamında Almanya'dan yayına bağlanarak katkılarda bulundu. Prof. Dr. Ekinci, bir iki dilli olarak kendisinin hem Almanya'da hem de Türkiye'de eğitim süreçlerindeki yaşadıklarını ve deneyimlerini aktardı. İki dilli yetişmenin faydalarını gördüğünü ifade eden Ekinci, bu süreçte ailesinin de önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Yurt dışında büyüyen çocukların ailelerine yönelik tavsiyelerde bulunan Ekinci, çocuklarının Türkçe eğitimine gereken önemi vermelerinin ilerideki kariyerleri ve başarılarını olumlu etkileyeceğinin bilincinde olmaları gerektiğinin altını çizdi.