Haberler

Türk-Alman Üniversitesi, Ar-Ge Çalışmaları Sektörüne Değer Katmaya Devam Ediyor

02.09.2022

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve tüm resmi proje ortaklarının desteği ile 15 Ağustos 2020 tarihinde başlayan fizibilite çalışmalarının 2021 yılının Nisan ayında tamamlandığı TAÜ-Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi’nin hayata geçirilmesini içeren protokolün imza töreni TAÜ Beykoz kampüsünde gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. M. H. Nail Anlar, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İsmail Erkam Tüzgen’in katıldığı programın açılış konuşmasını Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız yaptı. 

Sanayi-Üniversite İş Birliğinde Yeni Bir Sayfa

Rektör Yıldız, “Türk-Alman Üniversitesi olarak vizyonumuz üniversitemizi seçkin, yenilikçi, mükemmel bir üniversite hâline getirmek, Alman partner üniversitelerimizle sanayi ve uluslararası iş birliğini yoğunlaştırmak ve yeni iş birlikleri kurmaktır. Bu amaçla araştırma alanında öncelikli alan profillerini ileriye götürmek, eğitim ve araştırmalarda mükemmelliği teşvik etmek için birçok alanda faaliyet göstermeye çalışıyoruz. İşte UYAM; Uluslararası Yüzey Araştırmaları Merkezi gibi projelerimiz de bu niyet ve çabalarımızın birer somut kanıtıdır” dedi. Rektör Yıldız, İstanbul ve Türkiye’ye hizmet edecek olan TAÜ-UYAM’ın stratejik bir öneme haiz olduğunu belirterek, “Merkezimizin hayata geçirilmesi adına emeği geçen proje sahibi hocamız nezdinde proje ekibinde yer alan tüm değerli hocalarımıza, sektör paydaşlarımıza, projemize finansal destek sunan İstanbul Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza şahsım ve kurumum ve Türk-Alman Konsorsiyumu adına teşekkürlerimi sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

İmza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk-Alman Üniversitesi’nin sanayi iş birliğindeki rolüne değinerek, “Türk-Alman Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalar, sağladığı iş birlikleri ve yürüttüğü projelerle gerçekten bizleri ziyadesiyle memnun ediyor” ifadelerini kullandı. Bakan Varank; “İstanbul Kalkınma Ajansımızın %75’ini finanse edeceği UYAM’ın faaliyetlerine başlaması ile birlikte ülkemiz gerçekten önemli kazanımlar elde edecek. Toplamda 26 milyon liranın üzerinde yatırımla kurulacak merkez 2000 metrekare kapalı laboratuvar alanı da sahip olacak” dedi.
Merkezde kaplama, ısıl işlem, borçelik, mikro yapı analizi, mekanik, fiziksel, kimyasal karakterizasyon ve sektörel inovasyon laboratuvarlarının yer alacağını kaydeden Bakan Varank, merkezin Türk-Alman Üniversitesi Konsorsiyumu’nun desteğiyle dünyaca ünlü Fraunhofer topluluğunun modelini esas alarak AB projeleriyle üniversite ve sanayiyi de bir araya getireceğini anlattı. "Üniversite-sanayi iş birliğiyle Ür-Ge'ye dayalı Ar-Ge çalışmaları yapılacak. Yerli ve milli katma değerli ürünler burada geliştirilebilecek. Aynı zamanda bu merkezde sektörel eğitimlerle, danışmanlık hizmetleri de isteyenlere sağlanmış olacak. Bilhassa İstanbul ve çevresinde yoğunlaşan otomotiv, demir-çelik, metal ve beyaz eşya başta olmak üzere birçok sektörün önemli ihtiyaçları buradan karşılanmaya başlayacak” şeklinde konuşan Varank, güçlü üstyapıların inşasının ancak güçlü altyapıların inşasıyla mümkün olduğunu vurgulayarak Ar-Ge, inovasyon, test merkezleri konusunda önemli adımlar atıldığını ve bugün 94 teknoparkta 84 bin araştırmacının Ar-Ge, inovasyon yaptığını sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Bakan Varank’ın riyasetinde TAÜ Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İsmail Erkam Tüzgen, TAÜ-UYAM projesinin protokolünü imzaladı. Tören, hatıra fotoğrafı çekimi ve Rektör Yıldız’ın Bakan Varank’a hediye takdimi ile sona erdi. 


UYAM Hakkında

İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile temelleri atılan Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon A.Ş. (UYAM A.Ş.), yüzey mühendisliği/teknolojileri alanlarında test, analiz ve ileri karakterizasyon faaliyetlerin yanı sıra özellikle çok uluslu araştırma, ÜR-GE ve inovasyon projeleri kapsamında ve bilateral teknik/bireysel know-how transferinin efektif bir şekilde sağlanması adına resmi iş birliği partneri Türk-Alman Üniversitesi Konsorsiyumunun (K-TDU) etkin desteği ile Almanya Fraunhofer Enstitüsü modelinde bir arayüz oluşturmaktadır. Böylelikle, Türk ve özellikle Alman endüstri ve akademi dünyasının otomotiv, beyaz eşya, savunma, alüminyum ve demir/çelik sektörleri başta olmak üzere Horizont, AB projeleri gibi inovatif çalışmalarda bir araya getirilmesi sonucu üniversite-sanayi iş birliği efektif bir şekilde tahsis edilerek sektör paydaşları ile beraber ülke ekonomisi ve endüstrisine katma değeri yüksek ürünler kazandırılması hedeflenmektedir. Korozyon ve aşınma başta olmak üzere yüzey mühendisliği konularında standardizasyon ve teknik regülasyonların yanı sıra uygulamalı araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüleceği merkez, 2000m2 kapalı laboratuvar alanından oluşacak olup bünyesindeki 2 ana departman, 6 ana laboratuvar ve 12 spesifik alt alan laboratuvarı ile ÜR-GE’ye Dayalı AR-GE yaklaşımını benimseyerek aynı zamanda eğitim ve danışmanlık hizmetlerine de ev sahipliği yapması amaçlanmaktadır.