Haberler

Üniversitemizin Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi ile Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi Törenle Açıldı

13.01.2025

Üniversitemizin Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (UYAM) ile Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi’nin (DDMM) açılışı, 13 Ocak 2025 tarihinde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, AK Parti İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, AK Parti İstanbul Milletvekili Yahya Çelik, AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldız Konal Süslü, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Genel Koordinatörümüz Prof. Dr. Ferit Küçükay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Beykoz Kaymakamı Faik Oktay Sözer, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Coşkun Çekiciler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Dijitalpark Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Bayraktar, Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi Proje Yöneticimiz Prof. Dr. Müge Klein ve UYAM Proje Koordinatörümüz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Gökhan Gökçen’in yanı sıra akademik ve idari personel ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Rektörümüz: “Merkezlerimizin Açılışına Katılan Sayın Bakanımıza Teşekkürlerimi Arz Ediyorum”

Program, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, “TAÜ olarak şu an dünyada hâkim olan dijital dönüşüm, enerji dönüşümü ve sürdürülebilirlik konularını etkin bir şekilde şekillendirmek için tüm yetkinliklerimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Kuruluşundan itibaren üniversitemizin, bilateral know-how transferi ile çok uluslu araştırma, ÜR-GE ve inovasyon projelerinin yürütüleceği bir arayüz misyonu bulunmaktadır.  Üniversitemizin sahip olduğu güçlü potansiyel ile Türk ve özellikle Alman endüstri ve akademi dünyasını resmi iş birliği partnerimiz olan ve genel koordinatörlüğünü Prof. Dr. Ferit Küçükay hocamızın yaptığı Türk-Alman Üniversitesi Konsorsiyumunun (K-TDU) da desteğini alarak inovatif çalışmalar ve projelerde bir araya getirmeyi ve bu birlikteliğin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyoruz. İşte bu amaçla geliştirdiğimiz önemli projelerimizden biri de UYAM ve DDMM Merkezleri. UYAM Merkezi, yüzey mühendisliği alanında test, analiz ve karakterizasyon faaliyetlerinin yanı sıra özellikle çok uluslu araştırma, ÜR-GE ve inovasyon projeleri kapsamında; bilateral teknik ve bireysel know-how transferini efektif bir şekilde sağlamaya çalışacaktır. DDMM ile birlikte, Türk ve özellikle Alman endüstri ve akademi dünyasının uzay-havacılık, otomotiv, beyaz eşya, alüminyum ve demir/çelik sektörleri başta olmak üzere Horizon, AB projeleri gibi inovatif çalışmalarda bir araya getirilmesi sonucu üniversite-sanayi iş birliği efektif bir şekilde tesis edilerek sektör paydaşları ile beraber ülke ekonomisi ve endüstrisine katma değeri yüksek ürünler kazandırılması planlanmaktadır. Ayrıca, eğitim ve danışmanlık hizmetlerine ev sahipliği yapacak merkezlerimiz; alanlarında uygulamalı araştırma ve geliştirme üzerine destek rolünü de üstlenmiş olacaktır. Bu vesile ile yoğun programına rağmen Üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz Merkez Açılışına katılan Sayın Bakanımıza,  TÜBİTAK Başkanımıza, valimize, rektörlerimize, sektör paydaşlarımıza ve katılımınızla bizleri onurlandıran siz değerli konuklarımıza teşekkürlerimi arz ediyorum” şeklinde konuklara seslendi.

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri: “Her İki Projede Emeği Geçen Tüm Akademisyenlere, Teknisyenlere ve Mesai Arkadaşlarıma Teşekkür Ederim”

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent, “İstanbul Kalkınma Ajansı olarak desteklediğimiz güdümlü projelerin özel sektörü güçlendirerek üretim ve ihracat kapasitesini artıracak, bölgede iş birliği ağı kuracak kamu, özel sektör, üniversite eşgüdümünü gözetecek nitelikte olmalarına önem veriyoruz. Birazdan Sayın Bakanımız tarafından açılışı yapılacak olan Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi’nin (UYAM) bu doğrultuda faaliyet göstererek değer üreteceğine inanıyorum. Öte yandan ajans olarak çalıştığımız, destek programları tasarladığımız bir başlık olan dijital dönüşüm odağında kurulan Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi’nin (DDMM) de sektörde karşılık bulacak bir rehberlik üstleneceğine inanıyorum. Bugün İstanbul Kalkınma Ajansı olarak bizim açımızdan çok anlamlı bir gün. Ayrıca bir önemi var bu açılışların yanı sıra Sayın Bakanımıza henüz taslak iken arz ettiğimiz, yönlendirmeleriniz ile son halini verdiğimiz üç adet mali destek programımız bugün itibariyle ilan edilmiş durumda. Bunlar İkiz Dönüşüm Mali Destek Programı, Yapay Zekâ Teknolojileri Mali Destek Programı ve Girişimcilik Alanında Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek Programı” ifadelerinde bulundu. Bu programların potansiyel yararlanıcıları olan üniversiteler, özel sektör ara yüzleri, kamu kurumları ve sivil toplum nezdinde ilgi uyandıracağına inanıyoruz. Temennimiz odur ki bu projeler, nice güzel projeye can suyu olsun, kaynak sağlasın. Programa teşriflerinden dolayı Sayın Bakanımıza, ev sahipliğinden dolayı Sayın Rektörümüze şükranlarımı sunarım. Her iki projede emeği geçen tüm akademisyenlere, teknisyenlere ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim.” dedi.

UYAM Proje Koordinatörümüz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Gökhan Gökçen ve Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi Proje Yöneticimiz Prof. Dr. Müge Klein Teknik Detayları Paylaştı

UYAM Proje Koordinatörümüz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Gökhan Gökçen, “UYAM Merkezi, yüzey analiz ve karakterizasyon alanında ülkemize önemli bir laboratuvar altyapısı kazandırmıştır. Başta otomotiv, havacılık ve uzay, gemi inşa, makine imalatı, beyaz eşya, boya, galvaniz ve emaye sanayileri gibi birçok sektöre hizmet sunmaktadır. Merkez, fonksiyonel yüzeylerin oluşturulması, yüzey özelliklerinin iyileştirilmesi, korozyonun etkilerinin incelenmesi ve önlenmesine yönelik test, analiz, teknik danışmanlık ve eğitim hizmetleri hazırlanmıştır. Ayrıca, sanayi kuruluşlarının Ür-Ge ve Ar-Ge faaliyetlerinde yetkin bir teknik partner olarak destek sağlama imkanına erişilmiştir. Bünyesinde, iki Kaplama Proses Laboratuvarı, Isıl İşlem Laboratuvarı, Fiziksel Kimyasal Mekanik Karakterizasyon ve Mikroyapısal Analiz Laboratuvarları, bir Simülasyon Laboratuvarı ve eğitim faaliyetlerini yürüteceğimiz UYAM Akademi yer almaktadır. Projenin uluslararası iş birliği boyutunda, üniversitemiz partnerlerinden Berlin Teknik Üniversitesi başta olmak üzere Aachen ve Braunschweig Teknik Üniversitelerindeki danışmanlarımızın katkılarına özellikle teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Mercedes-Benz Türk A.Ş. ile bir Avrupa Birliği destekli proje yürütülmekte, iki yeni proje başvuru süreci devam etmektedir. Samet Kalıp, Borçelik, Birinci Otomotiv ve Bilimimplant gibi sektör lideri firmalarla iş birliği protokolleri yapılmıştır. Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), İMMİB ve TÜYİDER gibi kuruluşlarla da ortak çalışmalar planlanmaktadır. Bunlara ek olarak, Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve Tüm Yüzey İşlemleri Derneği (TÜYİDER) ile sektörel çalışmalar yürütülmektedir. ÇETAM/MATİL ve ALUTEAM gibi, yine İSTKA desteğiyle hayata geçirilmiş diğer başarılı projelerle yapılan görüşmelerin de merkezimizin gelişimine önemli katkılar sağladığını belirtmek isterim. Merkezin verimli işletilmesi adına, Türk-Alman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. kurulmuş olup, TAÜ-UYAM’ın özel sektöre hızlı ve dinamik hizmet sunabilmesi sağlanmıştır.” dedi.
Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Proje Yöneticimiz Prof. Dr. Müge Klein, “Merkezin en önemli unsurlarından biri, DS360 (Digital Simulation 360) isimli, kesikli üretimden sürekli üretime, montaj hattından ısıl işlem takip hattına kadar toplamda dokuz farklı üretim hattını simüle edebilen, üç farklı üretim simülasyon istasyonu barındıran laboratuvardır. Bu sistem içerisinde yer alan tüm ekipman ile senkronize çalışan Sanal Gerçeklik (VR) Gözlüğü desteği ile kapsamlı bir üretim hattının mikro ölçekli simülasyonu sağlanmaktadır. Bu laboratuvar, üretim süreçlerinin dijitalleşmesi için şirketlere danışmanlık sağlamakta ve teknik personelin eğitimine katkıda bulunmaktadır. Merkezin stratejik dijital dönüşüm danışmanlığında kullandığı DX360 (Digital eXperience 360) isimli dijital dönüşüm olgunluk seviyesi ölçüm modeli, Türk-Alman Üniversitesi İşletme Bölümü akademisyenleri tarafından tamamen özgün imkanlarla ve bilimsel bir bakış açısıyla geliştirilmiştir. Bu model işletmelerin üretim temelli dijitalleşmelerinin yanında yönetsel ve kültürel dijital dönüşümlerini de dikkate alarak, üç farklı boyutta, 6lı skalada ölçüm yapan, 80 soruluk bir soru setinden oluşmaktadır. Online bir portal üzerinden erişilen bu model ile dijital dönüşüm danışmanları, şirketlerin dijital dönüşüm olgunluk seviyesini ölçerek yol haritalarını oluştururlar. Ayrıca portal üzerinde sunulan, modelin 20 soruluk kısa versiyonu sayesinde şirketler danışman desteği olmadan da kendi ölçümlerini yapma şansına sahiptirler. Dijital yetkinlikleri multidisipliner bir bakış açısıyla geliştirmeyi hedefleyen merkezimiz, DC360 (Digital Competencies 360) isimli eğitim portalı aracılığıyla Türk-Alman Üniversitesi öğretim üyelerince hazırlanmış, yönetim ve teknoloji modüllerine ayrılmış toplam 24 çevrimiçi eğitimi katılımcılarına sunmaktadır. Belirli eğitimleri tamamlayan katılımcılar, e-devlet onaylı üç farklı seviyede dijital yetkinlik sertifikası alma imkânına sahip olurlar.” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır: “Her İki Merkezimizin De Ülkemizin Küresel Bir Cazibe Merkezi Hâline Gelmesine Büyük Katkılar Sağlayacağına İnanıyorum”

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün bir araya gelme vesilemiz olan iki merkezimizin açılışı da hedeflerimize hizmet etme noktasında oldukça büyük önem taşıyor. Bildiğiniz üzere, bir malzemenin veya ürünün yüzeyi, yalnızca estetik bir unsur olmaktan öte ürünün işlevselliğini, dayanıklılığını ve performansını tayin eden önemli bir faktördür. Bu alandaki teknolojik yetkinliklerimizi artırmayı, ülkemiz sanayisinin küresel rekabet gücünü yükseltmek ve teknoloji tabanlı ihracatımızı çeşitlendirmek adına önemli bir kazanım olarak görüyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Yüzey Araştırmaları Merkezi işte bu hedefler doğrultusunda atılmış kritik bir adımdır. İstanbul Kalkınma Ajansı’mızın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen merkezi; ülkemiz sanayisinin yüzey test ve incelemeleri, fonksiyonel kaplamalar geliştirilmesi ve korozyon dayanımının artırılması gibi kritik alanlardaki ihtiyaçlarına yanıt verecek bir altyapı ile donattık. Malzeme, ara ürün ve son ürün yüzeyleriyle ilgili gelişmiş üretim ve test imkânları sunan altyapı; henüz yeni kurulmasına rağmen ülkemizin ihracat şampiyonu otomotiv sektörümüzün Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarında önemli bir inovasyon partneri olarak yer almaya başladı. İSTKA desteğiyle hayata geçirdiğimiz ve bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ikinci merkez olan Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezini de KOBİ’lerimize hem teknik hem de yönetsel açıdan sürdürülebilir danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunan bir merkez olarak konumlandırıyoruz. Merkezimiz bünyesinde, kapsamlı bir üretim hattını simüle etme imkânı sunan Dijital Dönüşüm Simülasyon Laboratuvarı; KOBİ’lerimize üretimden insan kaynağı ve stok yönetimine kadar birçok alanda iş süreçlerini farklı senaryolar altında test etme ve optimize etme imkânı sunuyor. Bu sayede KOBİ’lerimiz, üretim süreçlerini iyileştirerek hem verimliliklerini artırıyor hem de rekabet güçlerini yükseltecek yenilikçi çözümler geliştirme imkânına kavuşuyor. Merkezimiz bünyesinde hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Yetkinlik Eğitimi Platformu, iş dünyası profesyonellerinin dijital dönüşüme multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşmalarını sağlarken, ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilere kolayca ulaşmalarına imkân verecek. Yine Merkezimizde kapsamlı bir çalışma sonucu geliştirilen DX360-Dijital Dönüşüm Olgunluk Seviyesi Ölçüm Sistemi, yalnızca imalat sanayimizi değil, diğer sektörleri de dijital yetkinlikler açısından analiz edebilecek esnek ve bütüncül yapısıyla değerli bir araç olarak öne çıkıyor. Ülkemizin küresel bir cazibe merkezi hâline gelmesine büyük katkılar sağlayacağına inandığım her iki merkezimizin de üniversitemize, İstanbul’umuza ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından tören, Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a hediye takdimi ve protokolün kurdele kesimi ile devam etti. Açılışın sonrasında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Üniversitemiz öğrencileriyle bir araya gelerek sohbet etti. Ardından Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi ile Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.