Haberler

Dijitalpark Teknokent Ataşehir Yerleşkesi Açıldı

24.02.2024

Türk-Alman Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi-Dijitalpark Teknokent Ataşehir Yerleşkesinin açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül, Dijitalpark Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Bayraktar, Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ve Dijitalpark Teknokent Genel Müdürü Tahsin Engin ile çok sayıda davetlinin katılımlarıyla 24 Şubat 2024 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Dijitalpark Teknokent tanıtım filminin gösterimi gerçekleştirildi. Ardından açılış töreni programı, protokol konuşmaları ile devam etti.

Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Dijitalpark Teknokent Ataşehir Yerleşkesinin İstanbulumuza, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Aynı zamanda nasıl Rize ile İstanbul arasında bir teknoloji köprüsü kurulduysa aynı şekilde Türk-Alman Üniversitemizin paydaşlığında İstanbul ve Almanya arasında da bir teknoloji köprüsü kurulmasının hızlandırılmasını temenni ediyorum. Arzu ediyoruz ki Alman girişimciler gelsinler İstanbul'un marka değeriyle başarılı işleri burada gerçekleştirsinler. Türk ve Alman girişimciler arasındaki sinerji her iki ülkenin ekonomik kalkınmasına daha fazla katkı sağlasın. Halihazırda siyasi istikrarı, genç ve dinamik nüfusu, güçlü lojistik bağlantılarıyla Türkiye, Alman yatırımcılar için cazibe merkezidir. Benzer bir başarı hikayesini teknoloji girişimciliğinde Dijitalpark Teknokent'in öncülüğünde hayata geçirmek istiyoruz. Ülkemize, milletimize değer katacak her projede olduğu gibi böyle bir iş birliği için de bizler elimizi taşın altına koymaya her zaman hazır olacağız." dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız açılış konuşmasında Dijitalpark Teknokent'in 2019 yılında kurularak hızlı bir biçimde 2020 yılında faaliyetlerine başladığını, her geçen gün büyüyerek, gelişerek ve bünyesine kattığı girişimcilerin de gelişmesine destek olarak ülkemizin teknolojik ve iktisadi hayatına kısa süre içerisinde çok önemli katkılar sağladığını ifade etti. Konuşmasında, "Öncelikle üniversitemizin bilimsel ve akademik katkının ötesine geçerek ülkemizin teknolojik ve ekonomik hayatına katkı sunabileceği, ülkemizdeki girişimcilik ekosistemine destek olabileceği bu oluşumun kurucu ortaklarından biri olmak bizleri her aşamada hem çok heyecanlandırdı hem de çok motive etti." diyerek sözlerini sürdüren Rektörümüz, "Bugün geldiğimiz noktada Teknokentimizde faaliyet gösteren 100’ün üzerinde firmanın yalnızca 2023 yılında gerçekleştirmiş oldukları yaklaşık 2,5 milyar TL’lik iş hacmi ve yaklaşık 2 milyon dolarlık ihracat rakamları bu heyecanımızın ne kadar yerinde olduğunu ve ülkemizin yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yoluyla kalkınması için motivasyonumuzun her geçen gün artmasının ne kadar haklı ve yerinde olduğunu sayılarla net olarak gözler önüne seriyor.” ifadelerinde bulundu. Türk-Alman Üniversitesinin kuruluşundan itibaren Türkiye ile Almanya arasında bilimsel ve akademik olarak çok başarılı bir köprü vazifesi gördüğünü belirten Rektörümüz, "Türkiye'nin neredeyse iki ucunda bulunan başarılı ve üretken iki güzide üniversitenin yine ülkemizin faydasına olacak şekilde aradaki mesafelere aldırış etmeksizin bir araya gelmesi, birlikte çalışması ve nihayetinde birlikte başarması en değerli kazanımdır. Bu önemli açılışta bizlerle beraber olduğunuz ve çok değerli katılımlarınız bir kez daha içtenlikle teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum." diyerek sözlerini tamamladı. 

Konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımlarıyla kurdele kesim töreni ile Dijitalpark Teknokent Ataşehir Yerleşkesi açıldı. Anı fotoğrafı çekiminin ardından tören sona erdi. Hali hazırda faaliyet gösteren 25 girişimcinin büyük çoğunluğunun fintech üzerine projeler yürüttüğü Dijitalpark Teknokent Ataşehir Yerleşkesinde, çip tasarımı ve üretimi, akıllı şehir çözümleri, yapay zeka-chatbot, havacılık, otopilot, mobil oyun, dijital kimlik doğrulamaları, sağlık ve sigorta yazılımları gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştiren girişimciler de bulunmaktadır.