Haberler

Kültür, Göç ve İletişim Çalıştayı

01.04.2022

Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile Heidelberg Üniversitesi’nin ortak etkinliği olan “Kultur, Migration und Kommunikation” (Kültür, Göç ve İletişim) başlıklı çalıştay, 31 Mart-1 Nisan 2022 tarihlerinde YDYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 
 
Sunum dili Almanca olan çalıştayın ilk oturumunda, moderasyonunu TAÜ Kültür ve İletişim Bilimleri Bölüm Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. B. Aykut Arıkan’ın yürüttüğü dört sunuş yer aldı. TAÜ ve Heidelberg Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Valentin Rauer’in “Kulturkonzepte. Zur Diversität gruppenbezogener Referenzen” konulu bildirisinin ardından TAÜ’den Assoc. Prof. Dr. Ralph Buchenhorst “Interkulturalität im urbanen Raum: Zur Funktion und Symbolik des Eruvs” başlıklı bir sunuş yaptı.
 
Passau Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christoph Barmeyer ve TAÜ’den Prof. Dr. Ernst Struck’un “Konstruktive Interkulturalität. Paradigmen, Konzepte und Anwendungsfelder” başlıklı ortak bildirisini Heidelberg Üniversitesi’nden Dr. Ertuğrul Şahin’in “(K)eine Heimat für Deutschtürken im transkulturellen Raum?” adlı sunuşu izledi ve tartışma bölümüyle birlikte ilk oturum sona erdi. 

Kampüs Turu ve İkinci Oturum
Öğle yemeği ve TAÜ Kampüs gezintisinin ardından günün ikinci oturumu TAÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü ve Kültür ve İletişim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Uzuntaş’ın moderatörlüğünde TAÜ Öğretim Üyesi Dr. Detlev Quintern’in “Wissensgeschichte als inklusive Erinnerungskultur” başlıklı sunuşuyla başladı.
Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Henning Sievert’in “Arbeitsmigranten aus dem deutschsprachigen Raum in Diensten der osmanischen Regierung” konulu bildirisini TAÜ’den Arş. Gör. Müşerref İrem İbişoğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Detlev Quintern’in “Buchbesprechung von Abdelmalek Sayad „Suering of the Immigrant“ adlı ortak sunumu izledi. İkinci oturumdaki üç sunuşun ardından gerçekleştirilen tartışma bölümü ve toplantı sonrasında çalıştayın ilk günü tamamlandı.

Çalıştayın İkinci Günü
Kültür, Göç ve İletişim Çalıştayının ikinci günü, moderasyonunu Bielefeld Üniversitesi’nden Isabell Diekmann’ın üstlendiği üç sunuşu kapsayan oturumla başladı. Berlin Alice Salomon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hürrem Tezcan-Güntekin’in “Demenz und Migration - Zur Notwendigkeit einer intersektionalen Perspektive in den Gesundheits- und Pflegewissenschaen” başlıklı bildirisinin ardından ODTÜ Öğr. Gör. Gülay Cedden, “Kognitive Faktoren bei der Determinierung der Erwerbssequenz von Fremdsprachen: Warum Deutsch die erste Fremdsprache (L2) vor Englisch (L3) an türkischen Schulen sein sollte” konulu sunuşunu gerçekleştirdi.

“Zukunsperspektiven für Kulturvergleichende Psychologie” başlıklı günün son bildirisi MEB bursiyerleri Sümeyye Balcı ile Süheyla Yılmaz tarafından ortak sunuldu ve tartışma oturumun tartışma bölümüne geçildi.
TAÜ Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan İlkılıç moderatörlüğünde gerçekleştirilen bilimsel iş birliğini geliştirmeye yönelik beyin fırtınası bölümü Profesör İlkılıç’ın özet sunuşuyla tamamlandı. Çalıştay, TAÜ Kampüsü’ne komşu olan Beykoz Cam ve Billur Müzesi ziyaretiyle sona erdi.