Türk-Alman Üniversitesinde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı Düzenlendi

10.11.2023

Üniversitemizde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı, yeni yapılan TAÜ Tören Alanı ve Atatürk büstü açılışı gerçekleştirildi. Törene Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Genel Koordinatörümüz Prof. Dr. Ferit Küçükay, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Aysel Uzuntaş, Prof. Dr. Hamide Özden Özkaya Ferendeci, ve Prof. Dr. Ali Gökhan Yavuz, Üniversitemiz fakülte dekanları,  mensupları ve öğrencileri katılım gösterdi. Açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız: "Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihal edişinin 85. yılında ve kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Atamızın aziz hatırasını yaşatmak için büstünü Üniversitemizde açmanın büyük heyecanını, onurunu ve mutluluğunu yaşıyor, Atamızı saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eğitime ve bilime verdiği önemi  "Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister“ sözüyle vurgulamakta ve öğretmenlere “Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” sözü ile eğitim anlayışını ve temel ilkelerini ortaya koymaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu vizyonunun bizim için çok büyük önem taşıdığını, Üniversitemizin bu şiarla eğitimde ve bilimde yapacağı başarılı çalışmalar ile öncü kurumlar arasında olacağına olan inancımı ifade etmek istiyor ve hepinize katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Atatürk büstü kurdele kesimi ve Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız ile Türk-Alman Üniversitesi Anaokulu öğrencilerinin çelenk bırakma seremonisinin ardından program, 09.05’te saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Anma konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Rektörümüz:  “Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihal edişinin 85. yılında Atamızı rahmet, minnet ve özlemle yad ediyoruz. Atamızın "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." sözü ve "Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor. Bu eser (Türkiye Cumhuriyeti Devleti) ona bırakacağım ve gözüm arkamda olmayacak." sözüne istinaden bugün, Üniversitemizin anaokulunda yetişen çocuklarıyla, Üniversitemizin öğrencileri ve bütün çalışanları ile Atamızın kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında bu büyük eserine, fikirlerine ve aziz hatırasına sahip çıktığımızı büyük gurur ve inançla ifade ediyoruz. Anaokulumuzdaki eğitim, Üniversitemizde Fen, Mühendislik, Sosyal Bilimler ve birçok alanda uluslararası standartta verdiğimiz eğitim ve kazandırılan ulusal ve uluslararası farkındalık ile geleceğimizin güvencesi olan yeni nesli en iyi şekilde yetiştirmede katkı sağlayabildiğimiz için büyük onur ve mutluluk duyuyoruz. Dünyamızın bugün içinde bulunduğu durum ve hali yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  “yurtta sulh cihanda sulh” ilkesi çerçevesinde değerlendiriyor, yurtta ve dünyada barışın önemini vurguluyoruz. Bu duygu ve düşünceler ile “Ben ölürsem soylu milletimizin beraber yürüdüğümüz yoldan asla ayrılmayacağına eminim; bununla gönlüm rahat!” diyen Atamızı aramızdan ayrılışının 85. yılında çocuklar, gençler ile hep birlikte saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad olsun." diyerek sözlerini tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız'ın konuşmasının ardından program, Türk-Alman Üniversitesi Anaokulu öğrencilerinin Atatürk büstüne çiçek bırakması ve şiirlerini okuması ile sona erdi.